მეცნიერებმა გამოავლინეს, თუ რატომ იწვევს წითელი ღვინის დალევა ძლიერ თავის ტკივილს
ალკოჰოლის მიღების შემდეგ, მეორე დღეს, ადამიანს შეიძლება ჰქონდეს თავის ტკივილი. კალიფორნიის უნივერსიტეტის მეცნიერებმა აღმოაჩინეს, თუ რატომ იწვევს წითელი ღვინო თავის ტკივილს უფრო მეტად, ვიდრე სხვა ალკოჰოლური სასმელი.
წლების განმავლობაში აღნიშნულ საკითხთან დაკავშირებით მრავალი განსხვავებული ჰიპოთეზა წამოიჭრა. ზოგი თვლის, რომ წითელ ღვინოში სულფიტების დამატება იწვევს ალერგიულ რეაქციას, რომელიც თავის მხრივ იწვევს თავის ტკივილს. ზოგი კი მიუთითებს წითელ ღვინოში ჰისტამინის მაღალ შემცველობაზე, როგორც შესაძლო დამნაშავეზე. ცოტა ხნის წინ კი, ზოგიერთმა მეცნიერმა ყურადღება გაამახვილა წითელ ღვინოში შემავალი ნაერთების ჯგუფზე, ფლავანოლებზე.
ჟურნალ Scientific Reports-ში გამოქვეყნებული ახალი კვლევის მიხედვით, ექსპერტებმა გამოავლინეს ერთი სპეციფიკური ქიმიკატი: კვერცეტინი. თავისთავად, იგი ითვლება ძალიან სასარგებლო ფლავანოლად, რომელსაც აქვს ანთების საწინააღმდეგო ეფექტი. მაგრამ მეცნიერებმა დაადგინეს, რომ ალკოჰოლთან შერწყმისას კვერცეტინი ბლოკავს ფერმენტების მოქმედებას, რომელსაც ჩვენი ორგანიზმი იყენებს ალკოჰოლის ტოქსიკური ქვეპროდუქტის, აცეტალდეჰიდის დასაშლელად.
რაც უფრო მეტია კვერცეტინი ღვინოში, მით უფრო ნელა ითვისებს ორგანიზმი აცეტალდეჰიდს და ამან შეიძლება გამოიწვიოს ალკოჰოლის ტოქსიკური გვერდითი მოვლენები.
ნანახია: 638
მსგავსი სიახლეები
clickss